در آیین یهودیان که پایبند به تعالیم و آموزههای اصیل حضرت موسی کلیم الله هستند، اصول اخلاقی و رفتاری یهودیان و اعتقاد به خداوند یکتا و رسالت پیامبران در ده فرمان مشهور بیان شده است. اما در مقابل یهودیان، تفکر سیاسی صهیونیستی از قرن نوزدهم در میان یهودیان بروز پیدا کرد. تمام اعمال و رفتار آنان کاملا بر عکس آنچه که در آیین یهود وجود داشته، در میان یهودیان صهیونیستی در حال پیادهسازی است.
در این مجال برخی از نظرات یهودیان معروف و مشهور در باب مخالفت با تفکر صهیونیستی را بهصورت مختصر بیان خواهیم کرد.
آلبرت اینشتین در کتاب “سالهای اخیر زندگیام” به این موضوع اینگونه اشارهکرده است:« آنچه من از ماهیت اصلی یهودیت میدانم با ایده یک کشور یهودی، با مرزهای مشخص، ارتش و قدرت دنیوی و فانی نمیخواند. زیانی که یهودیت متحمل خواهد شد بهویژه بهواسطه گسترش و تکامل ناسیونالیستی تنگنظرانه در درون یک کشور یهودی مرا سخت هراسان میسازد».
پروفسور مارتین بورمن یهودی سرشناس مخالف صهیونیسم میگوید: تنها یک انقلاب داخلی میتواند بیماری کشنده نفرت بیدلیل ما را نسبت به اعراب شفا دهد. این بیماری، ما را بهکلی از میان خواهد برد، فقط آن زمان است که پیران و جوانان ما خواهند فهمید که مسئولیت ما در قبال اعرابی که شهرهایشان را اشغال کردهایم و یهودیان سرزمینهای دیگر را در آن اسکان دادهایم تا چه حد عظیم است! اعرابی که خانههایشان را ارث بردهایم و بر زمینهایشان کشت و زرع میکنیم، میوههای باغها و تاکستانهایشان را جمعآوری میکنیم و در شهرهایی که از آنها غصب کردهایم، مدرسه، کنیسه و مراکز خیریه میسازیم. درحالیکه مدام لاف از آن میزنیم که ما «مردم کتاب مقدس (تورات) هستیم … و خود را روشنایی ملتها میدانیم.
وی در مورد انتقال یهودیان به سرزمین فلسطین در مقاله منتشرشده در روزنامه جویش کرونیکل، (2 ژوئن 1958) اعتراف میکند: «هنگامیکه ما به فلسطین رفتیم، سؤال تعیینکننده، این بود که آیا در آنجا میخواهیم دوست و همپیمان باشیم، برادر باشیم، عضوی از جامعه خلقهای خاورمیانه باشیم و یا نماینده استعمار و امپریالیسم…؟ اکثر صهیونیستها ترجیح دادند از هیتلر بیاموزند تا از یهودیت … هیتلر میخواست نشان دهد که تاریخ درراه تعالی روح گام برنمیدارد، بلکه طریق قدرت را میپیماید و اگر ملتی بهقدر کافی قدرتمند است، میتواند بیرحمانه بکشد … از ابتدا لازم بود که ما با چنین برداشتی از تاریخ میجنگیدیم ….»
مشه منوهیم، روحانی سرشناس و یهودی ضد صهیونیسم در کتاب «دو مقاله» که در سال 1973 در نیویورک به چاپ رسید، مینویسد: «من یهودی تمامعیار بودنم را ابتدا مرهون آموزش پدربزرگ ارتدکس راستین، مهربان و صادق خودم در اورشلیم قدیمی درباره اونیورسالیسم (عامگرایی جهانی) در مورد یهودیت نبوی میدانم. پیش از آنکه تحت تأثیر خفهکننده ناسیونالیسم یهود و نژادگرایی قوم برگزیده در دبیرستانهای هرصلیه، یافا، تل آویو (فلسطین) سال های 1913 – 1909 قرار گیرم … و با رسیدن به پایان راه، پس از هشتاد سال عمر، مسائل یهود، شب و روز من را عذاب میدهد. چگونه ممکن است یهودیان اهل علم، عاقل، کهنسال، متمدن، مبادیآداب و اخلاق و مهربان، عقل خود و منطق متحول و ذاتی سههزارسالهشان را از دست بدهند و آرمانهای مادی و شرکآلود ناسیونالیسم سیاسی غارتگر صهیونیسم را در سر بپرورانند …؟
روحانی بزرگ دیگر یهودی، احد هاعام متوفی به سال 1942 که خود از شرکتکنندگان در اولین کنگره جهانی صهیونیسم بود، بعد از شرکت در این کنگره به فلسطین رفت و ازآنچه به چشم خود دید به خشم آمد و در روزانه روزنامه هارتص چاپ اسرائیل بهصراحت اعلام کرد: طی هزاران سال خون ما در همه جای دنیا بر زمین ریخت، ولی ما خون کسی را نریختیم. بدینسان، مردم ما از نسلی به نسلی دیگر در میان ملتهایی زیستند که با اتکا بر شمشیرهای خود میزیستند و بهطورمعمول، خون اطرافیان خود را میریختند. خلق ما از این زندگی وحشیانه چیزی نخواست. اگر موضوع کشتن اعراب به دست یهودیان، حقیقت داشته باشد، چه میتوان گفت …؟ خدای من فرجامی اینچنین باید …؟ این است هدفی که پدران ما درراه آن کوشیدند و تمام نسلها به خاطر آن رنج بردند …؟ این است رویای بازگشت به صهیون … برای ریختن خون بیگناهان بر خاک آن …؟
تهران- ایرنا- خاخام آهرون کوهن در گفت وگو با خبرگزاری ایکنا اظهار داشت: مخالفت ما با صهیونیسم بیشتر در حمایت از مردم یهودی است. زیرا ما صهیونیسم را بزرگترین بلایی میدانیم که در ۱۵۰ سال گذشته برای یهودیان اتفاق افتاده است.
خاخام کوهن رهبر مذهبی در جامعه یهودی بریتانیا در گفتوگو با خبرگزاری ایکنا به تبیین افکار و پیشینه ناتوری کارتا پرداخت و اظهار داشت: مخالفت با موجودیت اسرائیل و صهیونیسم موضوعی نیست که تنها مرتبط با مسلمانان و جهان اسلام باشد. در واقع محافل و سازمانهای حقوق بشری و فعالان صلح هم نسبت به آنچه که در سرزمینهای اشغالی فلسطین رخ میدهد، نیز نگرانی خود را ابراز کردهاند. اما بر خلاف تصور، جنایات رژیم صهیونیستی نه تنها مورد قبول یهودیان جهان نیست بلکه عدهای از آنها به طور کلی با موجودیت این رژیم مخالف بوده و تشکیل حکومت یهودیان را در سرزمین فلسطین برخلاف شریعت یهود و مشیت الهی میدانند. به این دسته از یهودیان «ناتوری کارتا»[1]گفته میشود.
ناتورای کارتا نام یک اقلیت یهودی ارتدوکس حریدی ضد صهیونیسم است که در سال ۱۹۳۵ میلادی تشکیل یافت. از این گروه با نام سازمان اتحاد یهودیان ضد صهیونیسم هم یاد میشود. این گروه خواستار نابودی اسرائیل بوده و معتقد است بر اساس تلمود یا کتاب قوانین یهودیت، تشکیل دولت یهود تا پیش از ظهور ماشیاخ یا «منجی جهان» ممنوع و نامشروع است. از دید چند هزار یهودی ارتودکسی که عضو این گروه هستند، صهیونیسم «سمی» است که «یهودیان واقعی» را تهدید میکند.
خاخام آهرون کوهِن [2]از جمله فعالان ناتوری کارتا در بریتانیا است. در سالهای اخیر وی بیشتر درگیر وظایف مذهبی در جامعه یهودی بریتانیا شده و به ویژه در آموزش جوانان مشارکت دارد. وی اکنون بیشتر وقت خود را صرف انتشار پیام مهم اما کمتر شناخته شده در مورد مخالفت با صهیونیسم میکند و این واقعیت را نشر میدهد که یهودیت و صهیونیسم مفاهیمی کاملاً متفاوت و در واقع با یکدیگر مخالف هستند. او یکی از یهودیان ارتودکسی است که در مبارزه با دولت صهیونیستی کاملاً با آرمان فلسطینیها همسو است.
سوال:در سالهای اخیر، ناتوری کارتا به دلیل حمایت از فلسطینیان بیش از هر زمان دیگری مورد توجه شده است. آیا میتوانید فعالیتهای خود در این سازمان و دلیل حمایت این سازمان از مردم فلسطین را توضیح دهید؟
پاسخ: بگذارید چیزی را روشن کنم. ناتوری کارتا سازمان نیست. ناتوری کارتا نام آن دسته از یهودیان ارتدوکسی هست که مخالف صهیونیسم هستند. همانطور که میدانید، صهیونیسم یک حرکت ملیگرایانه بود که حدود ۱۲۰ سال پیش و توسط افرادی سکولار و نه مذهبی که ایدههای ملیگرایانه داشتند شروع شد. آنها بنیانهایی یهودی داشتند اما کاری با دین نداشتند.
در واقع دین یهود، مخالف صهیونیسم است. کاملاً با صهیونیسم ناسازگار است. صهیونیسم، همانطور که قبلاً گفتم ایدهای ملیگرایانه بوده که خواستار یک خانه برای یهودیان است که روش زندگی خودشان را داشته باشند. در اصل این ایده، داشتن خانهای برای یهودیان است.
البته جزئیات زیادی وجود دارد که نمیخواهم وارد آن شوم اما واقعیت از جمله در دین ما این است که براساس مشیت الهی ما در تبعید هستیم. عقیده داریم که خداوند قادر ما را در این وضعیت تبعید قرار داده است. من سعی نخواهم کرد که برای برونرفت از آن بجنگم یا راه را برای برونرفت از آن باز کنم. این امر خلاف اراده قادر متعال است.
بنابراین، از نظر عقاید مذهبی، مجاز به داشتن وضعیت ثابت نیستیم. کار ما زندگی در غربت است. وفادار بودن به شهروندی هر کشوری که پیدا کنیم. پس مجاز به داشتن کشوری برای خود نیستیم؛ این از نظر دینی. همچنین، از دیدگاه بشردوستانه تشکیل دولت در برخی از مناطق دارای پیامدهای انسانی جدی است. به معنای گرفتن زمینهایی است که فلسطینیان در آن زندگی کردهاند[3].
چرا ناتوری کارتا از مردم فلسطین دفاع میکند؟
بخشی از مشکل صهیونیسم رفتار غیر بشری است که در مورد فلسطین اشغالی و مردم فلسطین انجام میشود. ما مخالف این رفتارهای اشتباه هستیم. روابط مردم فلسطین و یهودیان به صدها و هزاران سال پیش بازمیگردد و همیشه دوستانه بوده است و دو طرف کنار یکدیگر زندگی میکردند. همه مشکلی که هست از زمانی آغاز شد که صهیونیستها آمدند و فلسطینیان فهمیدند آنها قصد گرفتن سرزمین آنها را دارند.
سوال:برخی معتقدند که ناتوری کارتا به دلیل عدم به رسمیت شناختن اسرائیل، یک سازمان یهودستیز است. در مورد این اتهامات چه میگویید؟
پاسخ:نمیتوان یهودیان را متهم به یهودستیزی کرد. ما بسیار حامی برادران خود هستیم و به آنها کمک میکنیم. صهیونیسم مشکلات خود را دارد و باعث رویارویی بین اشغالگران فلسطین و بومیان شده، بنابراین این امر در واقع به جمعیت یهودی موجود در فلسطین آسیب میرساند. مخالفت ما با صهیونیسم بیشتر در حمایت از مردم یهودی است. زیرا ما صهیونیسم را بزرگترین بلایی میدانیم که در ۱۵۰ سال گذشته برای یهودیان اتفاق افتاده است. اگر به تاریخ نگاه کنید میبینید به خاطر ایده صهیونیسم، غیر از فلسطینیها، دهها هزار یهودی کشته شدهاند.
پس چطور میتوان گفت در حالی که مخالفت با صهیونیسم که به نفع همه یهودیان جهان است، ناتوری کارتا یهودستیز است؟ آیا به دلیل تعلق به ناتوری کارتا مورد حمله یا آزار و اذیت قرار گرفتهاید؟
من یهودی ارتدوکسی هستم که روش زندگی خود را دارد که براساس توضیحی که دادم خود به خود عضو ناتوری کارتا هستم که مخالف صهیونیسم است. میتوان گفت آن دسته از اعضای یهودیان ارتدوکس که آماده هستند در ملأ عام بایستند و بگویند که آنها مخالف صهیونیستها هستند، ناتورای کارتا هستند و از نظر تبلیغاتی موفق میشوند حمایت مردم جهان و یهودیان را جلب کنند. وقتی صهیونیسم آغاز شد، با مخالفت اکثریت قریب به اتفاق یهودیان روبهرو شد و در پایان جنگ جهانی دوم و وقتی که یهودیان احساس نیاز به داشتن وطن کردند، مورد توجه قرار گرفت.
اقلیت درک کرده که صهیونیسم برای یهودیان مایه شر است اما اکثریتی که صهیونیسم را خوب میشناسند با آنها مخالف بوده و انتقاد میکنند. اکثریت مخالفت خود را با خشونت اعلام کردند. متأسفانه، چندین سال پیش تجربه حمله به تعدادی یهودیان ضد صهیونیسم را داشتهام. من از آرزوی پایان یافتن صهیونیسم به طور صلحآمیز، حمایت میکنم. این برای من اتفاق افتاده است. اتومبیل من آسیب دید و با تفنگ بادی و تخم مرغ به خانهام حمله کردند. اما خب زندگی برای کسی که درست میاندیشد همین است.
به نظر شما هدف اسرائیل از دعوت یهودیان جهان برای زندگی در سرزمینهای اشغالی فلسطین چیست؟
اول از همه، اسرائیل نتیجه عملی صهیونیسم است و ایده آنها(صهیونیستها) داشتن یک کشور است و آنها خواهان گسترش خود در فلسطین هستند، از جمله نه تنها بخشی از فلسطین که در سال ۱۹۴۸ به طور غیرقانونی گرفتند، بلکه بخشهایی از آن که در سال ۱۹۶۷ تصرف کردند. آنها میخواهند همه جای سرزمینهای اشغال شده فلسطین وارد شوند. پس به دلیل همین ایده است که میخواهند صدها و هزارها یهودی را در سرزمینهایی که اشغال کردهاند، اسکان دهند.
دلیل مخالفت سازمان شما با موجودیت اسرائیل بیشتر سیاسی است یا مذهبی؟
ناتوری کارتا سیاسی نیست. ما سیاستمدار نیستیم. شاید ما بیشتر تلاش کنیم تا از نظر سیاسی دستور کار صهیونیستها را برهم بزنیم. اما سیاستمدار نیستیم بلکه زندگی خود را به روش مذهبی و شیوه صحیح آن انجام میدهیم.
مخالفت ما به طور حتم براساس مذهب، اعتقادات مذهبی و مخالفت با مشکلات بشری است که صهیونیسم به وجود آورده است. زمان آن فرا رسیده که ایده صهیونیسم کاملاً از بین برود و حکومت فلسطین جایگزین شود که قابل قبول همه فلسطینیهای یهودی و غیر یهودی باشد. این میتواند یک صلح کامل در فلسطین باشد و منجر به آن شود که مردم بتوانند بدون غصب زمین دیگری در این سرزمین زندگی کنند(https://www.irna.ir/news).
منبع:
خبرگزاری جمهوری اسلامی
[1] – (Neturei Karta)
[2] – (Rabbi Aaron Cohen)
[3] – ناتوری کارتا نامی است که به یهودیان ارتودکسی داده شده که اشتباه بودن ملیگرایی صهیونیسم را فهمیدهاند. نام ناتوری کارتا نامی قدیمی و برگرفته است یک داستان قدیمی است که براساس آن مردی بزرگ وارد یک شهر میشود و میپرسد نگهبانان شهر چه کسانی هستند و نام ناتوری کارتا ترجمه لفظی نگهبانان شهر است. نگهبانان شهر اینجا منظور افراد درستکار و نیکوکار هستند که به مردم شهر برای رسیدن به روش صحیح زندگی کمک میکنند. پس آنها ناتوری کارتنا و نگهبانان شهر هستند. این نام در ۱۹۲۰ و هنگامی که صهیونیستها از زور در فلسطین استفاده کردند، برای یهودیان ارتدوکسی به کار رفت که مخالف صهیونیسم بودند. این افراد هم خود را ناتوری کارتا میخواندند. این (ناتوری کارتا) یک سازمان نیست و هر یهودی ارتدوکسی که مخالف صهیونیسم باشد چه براساس مسائل دینی و چه مسائل انسانی خود به خود بخشی از ناتوری کارتا است.