صهیونیست های مسیحی

فرقه پژوهی

الف: علی رغم مواضع صریح و مشترک اسلام و مسیحیت در قبال صهیونیسم، همبستگی و اتحادی بین آنان ایجاد نگردید. بعد از جنگ جهانی دوم و برای اولین بار در سال 1950م، مجله آمریکا (Americe) که از طرف کلیسای کاتولیک آمریکا صادر می گردید، ایده تحالف اسلام و مسیحیت علیه کمونیسم و شوروی سابق را مطرح نمود و پیشنهاد کرد که این همبستگی و اتحاد شکل گیرد. رژیم صهیونیستی با پیشدستی و بهره برداری از این فرصت،خود را به عنوان متحد و هم پیمان آمریکا مطرح کرد و در چارچوب مبارزه با کمونیسم تلاش کرد تا به قلب کلیسای کاتولیک آمریکا (در دوران کاردینال اسپلمن Spelman) نفوذ نماید[1]. در آن دوران گروهی از کشورهای عربی تسلیحات مورد نیاز خود را به ناچار از بلوک شرق (شوروی سابق و چکسلواکی) خریداری و تامین می کردند، و اشغالگران با سوء استفاده از این موضوع چنین وانمود کرد، که در خاورمیانه کشورهای عرب مسلمان هم پیمان و متحد شوروی سابق می باشند و این تنها صهیونیسم است که متحد طبیعی آمریکا در منطقه بشمار می رود.

با آمدن جان کندی به عنوان اولین رئیس جمهور کاتولیک در تاریخ آمریکا، اسقف کاشنگ[2]  که در دشمنی با کمونیسم شهرت داشت، در کنار وی قرار گرفت. وی که رژیم اشغالگر را متحد ایالات متحده آمریکا علیه کمونیسم یافته بود، تلاش کرد تا کلیسای کاتولیک آمریکا مشروعیت دینی برای غاصبان فلسطین قائل شود. و در همین راستا برخی از سازمان های کاتولیک همانند: مؤسسه مطالعات یهودی مسیحی دانشگاه استون هال[3] مؤسسه روابط کاتولیک – یهودی دفتر واتیکان[4] خواستار تغییر مواضع واتیکان پیرامون برپائی دولت یهود و مهاجرت یهودیان به فلسطین گردیدند.

با کلیه این تفاسیر جامعه کاتولیک آمریکا با تمسک به اصول و ثوابت واتیکان، همچنان مواضع خود را حفظ نموده، و اگر چه برخی از سازمان ها و مؤسسات کاتولیک های آمریکا، مخالفتی با دولت اشغالگر از خود نشان نمی دهند. ولیکن متقابلا ضرورت رعایت حقوق ملت فلسطین و احترام به خواسته های آنان را نیز مورد تاکید قرار می دهند[5].

به عبارت دیگر می توان گفت زمینه همکاری مستقیم با مسیحیت کاتولیک آمریکا به منظور ایجاد اتحاد و همبستگی برای مقابله با صهیونیست های مسیحی و اهداف آنان در فلسطین همچنان فراهم می باشد و در تائید این مطلب بد نیست به اظهارات کاردینال کوک در دیدار خصوصی اش با حسین الحسینی رئیس سابق مجلس لبنان اشاره نموده؛ وی در این ملاقات ضمن انتقاد شدید از تماس و ارتباط مسیحیان لبنان با صهیونیستها ابراز می دارد که به آنان (رهبران مسیحی لبنان) اعلام نموده که: «ایالات متحده آمریکا به عنوان بزرگترین قدرت جهانی، نتوانسته است روابط خود را با [صهیونیسم یهود] بر اساس دادو ستد متقابل سیاسی تنظیم نماید،[یهود] همواره می ستاند وچیزی نمی دهد…» وی ضمن هشدار به مسیحیان لبنان، تماس و ارتباط آن ها با اشغالگران را یک خطا و اشتباه فاحش دانسته و تاکید می نماید، چنانچه این اشتباه تکرار شود، طبعا یک جنایت خواهد بود[6].

ب- کلیسای ارتدوکس: کلیسای ارتدوکس نیز همواره مواضعی در مخالفت با صهیونیست های مسیحی اتخاذ نموده، اگر چه این مخالفت در درجه اول در دفاع از اعتقادات مسیحیت بوده است. ولیکن «شورای کلیسای خاورمیانه» (کلیه کلیساهای خاورمیانه به استثناء کلیسای آشوریان عراق) عضو این شورا می باشند؛ از آن جمله کلیسای ارتدوکس، کاتولیک، انجیلی،و از جمله اهداف آن ها تعمیق ایمان به مسیح، وحدت مسیحیت، گفتگوی بین کلیساها مشارکت در زمینه توسعه اجتماعی، همزیستی مسالمت آمیز با سایر ادیان و… می باشند. در واکنش به تحرکات صهیونیست های مسیحی و انجیلی های غرب و دخالت آن ها در کلیساهای منطقه خاورمیانه، با صدور بیانیه لیماسول در آوریل 1986م در قبرس، آن ها را به شدت مورد انتقاد قرار داده و نگرانی خود را از ادامه این وضعیت مورد تاکید قرار می دهند.

دکتر ریاض جرجور دبیر کل سابق شورای کلیسای خاورمیانه اقدامات این شورا علیه صهیونیسم و صهیونیست های مسیحی را چنین تشریح می نماید:

«شورای کلیساهای خاورمیانه که از سال 1984م با عضویت کلیه کلیساهای کشورهای عربی تاسیس گردیده است، مسئله فلسطین، چالش اعراب و [یهودیان] و گفتگوی میان اسلام و مسیحیت را به منظور رشد همزیستی مسالمت آمیز در راس اهتمامات خود قرار داده است که تمامی آن ها در راستای مقابله با صهیونیسم صورت می گیرد.

این شورا در سال های اخیر به طور بی سابقه و استثنائی روابط خود را با سازمان عربی «گفتگوی اسلام و مسیحیت» افزایش داده و همایش های منطقه ای و بین المللی برای بررسی آثار صهیونیست زدگی سیاست جهانی برگزار نموده که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

– «مسلمانان ومسیحیان دست در دست هم برای نجات قدس» ژوئن 1996م.

– «میراث ابراهیمی و گفتگوی اسلام و مسیحیت » – ژوئیه 1998م.

– «همزیستی مسالمت آمیز و تنش های دینی» – مارس 2000م.

– «تلاش برای پایان بخشیدن به محاصره عراق» – اکتبر 2001م.

– «مسلمانان و مسیحیت دست در دست هم برای مقابله با چالش های کنونی» -2002م.

شورای کلیسای خاورمیانه برای مقابله با رسانه های صهیونیستی، که در حال حاضر رسانه های غربی را به ویژه در مسئله چالش میان اعراب و اشغالگران، تحت نفوذ خود گرفته اند، از طریق کانال های شخصی افکار عمومی غرب را خطاب قرار می دهد و در اصلاح چهره مخدوشی که از فرزندان خاورمیانه، مسلمانان، و اعراب ارائه کرده اند، می کوشد. این کانال ها عمدتا هم پیمانان شورای کلیسای خاورمیانه یا شوراهای جهانی، منطقه ای و محلی کلیساها هستند.

بدین صورت که گروه هایی را برای کار در زمینه خاورمیانه تشکیل داده ایم تا در مقابله با سفارت بین المللی مسیحیت در قدس، فعالیت نمایند. این گروه ها در شماری از ایالت های شمال آمریکا مستقر هستند و از گروه های عربی، به ویژه فلسطینی استقبال می نمایند تا واقعیت های جاری خاورمیانه، از زبان آن ها بیان شود. ضمن اینکه این شورا به کرات از شوراهای مختلف در سراسر جهان دعوت به عمل آورده تا از منطقه خاورمیانه دیدن نموده و با واقعیت ها از نزدیک آشنا شوند. این گروه ها پس از بازگشت به کشور خود با صدور بیانیه هایی تصویر متفاوتی از آنچه در افکار عمومی غرب می گذرد، ارائه داده اند. من جمله گروه هائی از مسیحیان انجیلی آمریکا، که به همت حزب الله لبنان از منطقه جنوب بازدید نموده و با تصاویر جدیدی به کشورشان بازگشتند.

شورای کلیسای خاورمیانه کاملا خطرات صهیونیست های مسیحی علیه مسئله فلسطین، و ضرورت روابط میان اسلام و مسیحیت و همچنین مسیحیت شرق را درک می کند، و این شورا اولین گروهی بود که کنفرانس صهیونیستی سفارت بین المللی مسیحیت را درآوریل 1985م را محکوم کرد و تاکید نمود که: «ما سوء استفاده از متون کتاب مقدس و همچنین بازی با احساسات مسیحیان برای تقدیس تشکیل یک دولت خاص و جذب نیروهای جدید برای حمایت از سیاست های آن ها را محکوم می کنیم.» این شورا تیم خاصی را برای مقابله با صهیونیسم مسیحی تشکیل داده است این تیم در سال 1988م با تدوین کتابچه ای به زبان انگلیسی، به تشریح این جریان و تکذیب ادعاهای آن ها پرداخت که متعاقبا این کتابچه در سال 1991م به زبان عربی نیز منتشر گردید.

کشیش ریاض جرجوز رئیس شورای کلیسای خاورمیانه در پایان بر موارد ذیل تاکید می نماید:

1- صهیونیسم مسیحی هیچ ربطی به مسیحیت ندارد و در واقع سوء استفاده از مسیحیت و متون کتاب مقدس برای خدمت به منافع صهیونیسم است.

2- صهیونیسم مسیحی توطئه ای است علیه مسیحیان جهان، به ویژه مسیحیات عرب که موجب تخریب طرح گفتگوی میان اسلام و مسیحیت می شود و در واقع تلاشی برای از بین بردن همزیستی مسالمت آمیز در جهان عرب است.

3- این امر اقتضا می کند که همه ما برای آگاهی مردم تلاش کنیم و مانع از تخریب دین و استفاده از ابزاری از آن گردیم.

4- صهیونیسم و مسیحیت دو امر متناقض می باشند و حضرت مسیح می گوید «آن ها رامی شود از کارهایشان شناخت.»

5- نگرانی از گسترش جنگ عراق و این که این جنگ ابعاد غیر واقعی به خود بگیرد به نام جنگ صلیبی[7].

منبع

صلواتی پور، حسین، جایگاه صهیونیست های مسیحی در آمریکا، نشر راه نیکان، چاپ اول، 1390

[1] – (1- محمد السماک- الصهیونیه المسیحیه- چاپ بیروت- نشر دارالنفاس – ص158)

[2] – (Cushing)

[3] – (Institute ofjudeo-Christian studies Seton Hall)

[4] – Vatican Office of Catholic –Jewish  Relations)

[5] – (1- براساس سرشماری سال 1982 تعداد کاتولیک های آمریکا بالغ بر 52 میلیون و 88 هزار نفر بوده است. که از این میزان 8 میلیون نفر زیر مجموعه محافظه کاران می باشند.  Year  book pf  American and Candian Churches ,p, 236 .)

[6] – (1- محمد السماک – الصهیونیه المسیحیه- چاپ بیروت- نشر دارالنفاس – ص 160)

[7] – (1- دکتر ریاض جرجور- صهیونیسم مسیحی با صهیونیسم آمریکائی – مرکز فرهنگی امام خمینی بیروت- 8/4/2003)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.